Persbericht: Tijdelijk beheer voor MFC Aperloo

Tijdelijk beheer voor MFC Aperloo

De gemeente Elburg heeft met de Vereniging Gemeenschapscentra ’t Harde (VGH) een intentieovereenkomst afgesloten voor het beheer van het MFC Aperloo. Tijdens de VGH-ledenvergadering van woensdag 21 december jl. zijn de leden hiermee akkoord gegaan. Wethouder José Oosthoek (EB) kijkt terug op goede constructieve gesprekken met de overgangscommissie van de VGH en is blij met deze oplossing voor de komende periode: “Kern van de intentieverklaring is dat de gemeente met ingang van 1 januari 2017 tijdelijk verantwoordelijk is voor de beheer- en exploitatietaken van het MFC. Gedurende maximaal een jaar zorgt de gemeente voor de inzet van de benodigde capaciteit en ondersteuning. In dat jaar gaat de VGH samen met de gemeente goed kijken naar alle mogelijkheden voor de exploitatie van het MFC Aperloo.”

 

Het beheer van het MFC Aperloo is in handen van de VGH. Adriaan Vinju, de nieuwe voorzitter, heeft een duidelijke ambitie: “Wij willen het MFC transformeren in een dorpsvoorziening voor alle Hardenezen, jong en oud. Het is mooi dat de gemeente op ons verzoek tijdelijk de exploitatie- en beheerstaken overneemt. Dat geeft ons de slagkracht om het noodzakelijke veranderingsproces in gang te zetten, in samenwerking met alle Hardenezen.”

Speciale aandacht in de intentieverklaring is er voor de situatie van de medewerkers, verbonden aan het MFC Aperloo. Volgens José Oosthoek was dat rechtspositioneel gezien een lastige situatie: “Wij kunnen – als gemeente – deze medewerkers niet in directe dienst nemen. Dat is cao-technisch gezien niet toegestaan. Daarom is gekozen voor een constructie waarbij de gemeente tijdelijk verantwoordelijk is voor de exploitatie.”

 

Aansluiting samenleving

In de afgelopen periode bleek dat het voor de VGH steeds moeilijker was om bestuursleden te vinden, die het beheer en de exploitatie op zich willen nemen. Een belangrijke randvoorwaarde voor een goed beheer van een MFC is dat hiervoor voldoende draagvlak in de samenleving is. Daarom is het belangrijk dat het MFC goed aansluit op de wensen die in ’t Harde leven.

Wethouder José Oosthoek geeft de VGH nu de ruimte om die aansluiting te realiseren: “Ons beleid is er op gericht om het beheer van de maatschappelijke voorzieningen terug te leggen bij de samenleving. Wij bieden de VGH nu de kans om die verbinding te maken. Gelukkig heeft het huidige (demissionaire) bestuur zich langere tijd extra ingespannen om het MFC draaiende te houden. En met succes, waarvoor ik veel waardering heb. Daardoor kan de gemeente de exploitatie – hetzij tijdelijk – goed overnemen. Op deze manier zorgen we voor een goed functionerend MFC en creëren we de gelegenheid om met alle partijen goed te kijken naar de toekomstbestendige mogelijkheden van deze waardevolle voorziening.”

Huis aan Huis – Elburg Beleid: Gewoon Doen !

Elburg Beleid: Gewoon doen!

De gemeente Elburg maakt zich druk over de opvang van statushouders, duurzaamheid, bestemmingsplannen en rapportages in het kader van het sociaal domein. Zaken die burgers raken en de gemoederen behoorlijk bezig kunnen houden. Soms is dat ingegeven door een eigen belang en soms is dat ingegeven door onvrede met gemeentelijk beleid, veelal gericht op een gebrek aan communicatie (terecht of onterecht) met de mondige burger.

Elburg Beleid kan de onvrede soms begrijpen maar staat als gekozen partij wel voor keuzes die in het belang van de gemeenschap moeten worden gemaakt. Soms doen dergelijke keuzes pijn, dat is helaas onvermijdelijk. Niet iedereen kan op elk moment tevreden worden gesteld. Dat is een gegeven in een democratisch bestel waar meerderheden de keuzes maken in het belang van de hele gemeente.

Wij zijn blij dat wij met wisselende meerderheden bijdragen aan een leefbare gemeente voor iedereen. Maar niet op elk punt kunnen we tevreden zijn.

Elburg Beleid vindt dat de gemeente weinig oog heeft voor ons historisch en cultureel erfgoed. Wij belijden het belang wel met de mond, maar laten dat niet uit daden blijken. De laatste jaren zijn bezuinigingen op cultuur doorgevoerd en wat ons betreft moeten die minimaal teruggedraaid worden. Ook in een dergelijk geval moet de gemeente keuzes maken in het belang van de toekomst.

Een ander punt is de enquête onder de winkeliers in de Vesting (WVE) over de zondag openstelling. De WVE straalt eindelijk eenheid uit. De overgrote meerderheid van die winkeliers heeft geen bezwaar tegen de vrije keuze van de individuele winkelier. Zoals bekend hecht Elburg Beleid daar ook aan. Feit is wel dat wij in de Gemeente Elburg wonen. Op basis van de uitslag van de vorige verkiezingen hebben partijen die tegen een dergelijke openstelling zijn een meerderheid. Deze partijen vormen samen met Elburg Beleid de coalitie en daarin zijn afspraken gemaakt over dit onderwerp. Elburg Beleid is een partij die staat voor de afspraken die ze maakt, maar zal indien er een voorstel tot verruiming van de winkelopenstelling aan de orde komt altijd in het belang van die ondernemers acteren. Zij zal op basis van het gesloten akkoord dat zelf niet aanhangig maken. Dat is de keuze die de partij heeft gemaakt. Het is voor EB belangrijk, als het om de gemeente gaat, aan het roer te kunnen staan. Dat doet Elburg Beleid voor ons allemaal ondanks dat daardoor ook belangrijke partijpunten, op grond van de feitelijke politieke verhoudingen, tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen. Doen wat mogelijk is, heet dat!

Het partijprogramma van Elburg Beleid is overigens helder over dit punt en zal dat ook in 2018 zijn. Grijp uw kans!

Elburg Beleid

Peter van Andel
Theo Pouwels

Aankondiging Motie Duurzame Bouw

In de Raad van 4 april 2016 dient Elburg Beleid een motie in die de duurzame bouw van woningen in Elburg moet bevorderen.

De motie houdt in dat het College wordt gevraagd te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om voor nieuwbouw vanaf 2018 af te dwingen of te bevorderen dat die woningen energieneutraal zijn. Het college wordt gevraagd om uiterlijk in september 2016 de uitkomsten van dit onderzoek aan de Raad te presenteren.

Met deze motie wil Elburg Beleid een eerste stap zitten in dit, door de Raad benoemde, jaar van de duurzaamheid. Na enkele inspiratiesessies en een bezoek aan dergelijke 0-op-de-meter-woningen wordt het tijd dat ook Elburg concreet gaat worden over de route naar een energie neutrale gemeente in 2035.

Wij zijn van mening dat het aannemen van deze motie een aanzet geeft tot verdere stappen in dit proces.

Leges Gastouderopvang

Kinderopvang is een groot goed en economisch van belang. Sinds de stimuleringsmaatregelen Kinderopvang van 1989 (Hedy d’ Ancona) is er veel en serieus werk gemaakt van Kinderopvang. Met de nodige moeite is dat ook in Elburg van de grond gekomen daar het politieke klimaat in Elburg niet direct de voordelen van kinderopvang onder ogen wilde zien. Uiteindelijk hebben de initiatiefneemsters toch bereikt wat nodig was en vandaag plukken we daar nog de vruchten van.

Kinderopvang is een professionele bedrijfstak die aan tal van kwaliteitseisen moet voldoen. Dat is maar goed ook daar het een belangrijke rol speelt in de opvang en opvoeding van onze kinderen. Dat moet deskundig, veilig en vertrouwd gebeuren.

Kwaliteitseisen worden ook gesteld aan Gastouderopvang. Voor een eerste toelating dient er een algehele toets door de GGD plaats te vinden en die wordt aan de gemeente in rekening gebracht. De gemeente rekent die kosten door aan de gastouder c.q. aan het gastouderbureau. Dit doet de gemeente door het heffen van kostendekkende leges. Daar is niets mis mee. Gastouders zijn geen gelukszoekers en hebben een bedrijf in de kinderopvang. Zij zullen daarin moeten investeren en deze eerste en eenmalige kosten zijn daar een onderdeel van.

Gastouderbureaus berekenen maandelijks kosten per kind door aan gastouders en doen dat zo lang de opvang duurt. De gemeente doet dat alleen bij de eerste toelating.

Voor Elburg Beleid telt dat kinderopvang op een goede en bedrijfsmatige manier vorm gegeven moet worden en er geen wildgroei moet ontstaan. Gastouders dienen bewust en met overtuiging voor een dergelijk bedrijf te kiezen. Dat moet zeker niet te gemakkelijk worden gemaakt door een verkeerde vorm van subsidiëring door de gemeente.
Bovendien is de kostendekkendheid van leges een groot goed en schept een halvering daarvan te veel precedenten. Dat is niet goed voor het huishoudboekje van de gemeente zelf en ook daar zijn we met z’n allen bij gebaat.